|
1390/8/25 چهارشنبه
تالاب قوریگل در 18 کیلومتری شمالغرب بستانآباد و 45 کیلومتری جنوب شرقی تبریز قرار گرفته که ارتفاع آن از سطح دریا 1890 متر میباشد. این تالاب دارای شکل هندسی نامنظم و دارای آب شیرین میباشد. منابع طبیعی تامینکننده آب این تالاب از آبهای جاری ناشی از برف و باران و تعدادی چشمههای زیر زمینی است که در کف آن جریان دارند. با توجه به این که تالاب قوریگل جزو تالابهای بینالمللی ثبت شده در کنوانسیون رامسر میباشد و نیز زیستگاه شماری از پرندگان مهاجر آبزی و حمایت شده محسوب میشود، لذا دارای اهمیت ملی و بینالمللی است و از کارکردهای اکولوژیکی آن، حفاظت به عنوان یک هدف اولیه و اصلی بر سایر بهرهوریها مقدم میباشد. شایان ذکر است به دلیل بیلان منفی آب تالاب، برای جلوگیری از خشک شدن آن کانالی برای انتقال آب از ارتفاعات سهند و صبری چای احداث شده است که در فصل غیرزراعی آب تالاب را تامین مینماید.
تالاب قوریگل قابلیتهای فراوان زیستی و آموزشی و تحقیقاتی و اکوتوریسم و... را دارا میباشد راه ارتباطی تالاب از طریق جاده اصلی تبریز - تهران بوده و از بلندای گردنه شیبلی به زیبایی مشاهده میشود. این تالاب در سال 1354 به عنوان تالاب بینالمللی در کنواسیون رامسر به ثبت رسیده و از سال 1373 جزو مناطق شکار ممنوع مدیریت میشود.
اهمیت زیست محیطی
- اهمیت زیستگاهی برای بسیاری از پرندگان آبزی مهاجر حمایت شده؛
- ثبت شده در کنوانسیون بینالمللی تالابها؛
- در برگیرنده قابلیتهای مختلف از قبیل حفاظت از تنوع زیستی، آموزشی، تحقیقاتی، اکوتوریسم و...
گونههای گیاهی تالاب
متجاوز از 280 گونه گیاهی در حوزه آبریز تالاب وجود دارد که شامل گونههای مرتعی اطراف تالاب، گونههای کنار تالابی، بن در خاک، غوطهور و شناور در آب میباشد.
polygonum amphibium
- اردک مرمری:
Marmaronetta angustirostris
- اردک بلوطی:
Aythya nyroca
این گونه از اردکها طبق تقسیمبندی
خزندگان
مارمولکهای تالاب قوریگل
-
IUCN در کلاس در حال تهدید طبقهبندی شدهاند.Eremias strauchi
-
Ophisops elegans
-
Mabuya aurata
مارهای حوضه آبریز تالاب قوریگل
- گرزه مار:
Vipera lebetina
- مار پلنگی:
Coluber ravergieri
- کور مار:
Ergxjaculus familiaris
- مار چلیپر در داخل تالاب:
Enatrix tessellata
دوزیستان تالاب قوریگل
- وزغ سوری:
Syriacus Pelobates syriacus
- وزغ:
Bufo viridis viridis
- قورباغه درختی:
Hyla savignyi
- قورباغه مرداب:
Rana ridibunda
- قورباغه مرداب:
Rana camerani
ماهی تالاب قوریگل
کپور معمولی (معرفی شده):
Cyprinus carpio
سایت پرندهنگری
در ایران پرندههایی وجود دارند که در دنیا بسیار کمیابند، از گونه درنای سیبری فقط یک قطعه باقی مانده که در حال حاضر به روسیه مهاجرت کرده است و آبانماه به فریدونکنار باز میگردد. این یک قطعه پرنده توریستهای بسیاری را برای تماشا به ایران جذب میکند.
پرندهنگری فعالیتی لطیف و زیبا است که هر علاقهمندی به طبیعت میتواند به راحتی به آن بپردازد برای یک توریست پرندهنگر مهمترین موضوع این است که آیا میتواند در زمانی که صرف این کار کرده است پرندهای را که میخواهد ببیند وسایل مورد نیاز چنین توریست مشتاقی یک دوربین چشمی، یک کتاب راهنمای پرندگان، دفترچه ثبت مشاهدات و یک قلم است همین!
اداره کل حفاظت محیط زیست استان آذربایجانشرقی نیز طرح ایجاد سایت پرندهنگری تالاب قوریگل را در دست اجرا دارد.
توصیههای زیست محیطی به طبیعت گردان
- در خصوص وارد شدن به مناطق امن تعریف شده در مناطق تحت مدیریت سازمان حفاظت محیط زیست، اخذ مجوز ویژه از اداره کل حفاظت محیط زیست استان ضروری است.
- رعایت فصل و زمان زاد و ولد انواع گونههای حیات وحش در برنامهریزیهای سفرهای طبیعتگردی به منظور حفظ آرامش آنها ضروری است. بدین منظور هماهنگی با اداره کل حفاظت محیط زیست استان توصیه میشود.
- در تعریف و تعیین برنامه سفر طبیعتگردی از انجام برنامههایی که موجب آلودگی صوتی در محیطهای طبیعی میشود خودداری گردد.
- عدم آتش زدن بوتهها به منظور تولید گرما و یا تفریح مورد تاکید بوده و بدین منظور استفاده از وسایل گرمایش مخصوص کوهنوردی توصیه میشود.
- در فعالیتهای طبیعتگردی انجام یافته در مناطق حساس زیست محیطی استفاده از مسیرهای تعیین شده به منظور جلوگیری از فرسایش خاک و تخریب پوشش گیاهی و... تاکید میشود.
- از بوتهکنی، تخریب لانه گونههای حیات وحش و آبشخورها خودداری گردد.
- عدم سلب آرامش گونههای حیات وحش در صورت مواجه اتفاقی ضروری بوده و در صورتی که با مورد غیرعادی اعم از بیماری گونههای جانوری و یا تغییر و تخریبات روبرو شوید مراتب را به اداره حفاظت محیط زیست شهرستان اطلاع دهید.
- کندن و جمعآوری سنگ و یا پرت نمودن آنها در مناطق حساس کوهستانی به دلیل تخریب منظره و آسیب رساندن به محیط طبیعی مغایر با اهداف زیست محیطی و حفاظت از طبیعت و طبیعتگرایی میباشد. همکاری طبیعتگردان از این بابت مورد درخواست میباشد.
- زبالههای تولید شده در فعالیتهای تفرجی اغلب از مواد غیرقابل تجزیه (مثل نایلون، پلاستیک و فلز) تشکیل شده است. لذا توصیه میشود آنها را به محلهای مجاز دفع زباله منتقل نمایید.
|
|